De lat ligt hoog voor Software Licentiebeheer – uitbesteden is de norm!

Software Licensering kan complex zijn: je voorraad beheer toepassing wordt gehost door een 3e partij; in een data center dat je nooit van binnen zult zien; op virtuele devices die dynamisch capaciteit ter beschikking stellen, ondersteund door software licenties aangekocht via een software reseller.

Lever nu maar het bewijs dat je de juiste rechten hebt verworven om met de software te werken op de manier waarop je het doet. Software licentiebeheer betekent niet langer: licentie rommel opruimen en zorgen voor compliance. Software licentiebeheer moet voorzien in dashboards die inzicht geven in kosten en risico’s: uitgangspunten waarmee de business kan sturen.

Je kunt je afvragen of je als organisatie beschikt over alle kennis van licentie regels en metrics van de tientallen software leveranciers van de organisatie? Waarmee je grip kunt houden op risico’s en kosten van software licenties. Is licentiebeheer als service niet de meer aantrekkelijke oplossing?

Licentiebeheer als dienstverlening omvat analyse van software gebruik en licentie rechten, compliance verificatie, de ELP productie en licentie optimalisatie consultancy. Dit wordt real-time verwerkt en gepresenteerd in een secure web interface. Eens per kwartaal wordt dit met een consultant besproken. De keuze voor het te managen aantal software leverancier contracten bepaalt de diensten omvang. Bijvoorbeeld de top-5 meest kostbare software contracten van desktop software leveranciers en datacenter software leveranciers als Oracle of IBM.

Licentie lifecycle management voegt een dimensie toe. De software AppStore bevat de catalogus met voorkeur software producten. Medewerkers vragen software aan, waarna autorisatie, check op licentie beschikbaarheid en waar nodig de licentie inkoop opdracht wordt afgehandeld. De uitrol opdracht gaat naar het service desk of naar een service management toepassing. Er is geen wildgroei van niet-geautoriseerde software installaties, helpdesk druk neemt af en licenties die elders in de organisatie beschikbaar komen worden effectief gerecycled.

De IT afdeling herdefinieert zijn rol. Actuele diensten als mobility, cloud, virtualisering, multi-sourcing zijn maatstaf voor dienstverlening aan de business. Licentiebeheer als dienstverlening plaatst de organisatie in een proactieve rol om die diensten te ondersteunen. Informatie zoeken wordt informatie analyseren in het web interface van de licentie beheer dienstverlener. Weg van ‘wat heb ik’ en op weg naar ‘welke inzichten kan ik verschaffen om business besluitvorming te ondersteunen’. Ver weg van het fossiele spreadsheet tijdperk!

About The Author

Ed Kost

Een software asset manager is iemand met verstand van software licenties en organisaties. Ik help mijn opdrachtgevers om software uitgaven financieel transparant te maken en verlagen. Ik werk veel voor grote opdrachtgevers. En steeds vaker ook voor opdrachtgevers die groot willen worden. Ik ben ruim 15 jaar actief in de wondere wereld van software licenties en software asset management.

Leave A Response

* Denotes Required Field