Identificeren software gebruik – inventory data – met een software discovery tool

Identificeren software gebruik, wat heb je nodig en wat zijn de componenten op basis waarvan software producten worden geïdentificeerd?

MSI: is an installer package file format used by Windows. Its name comes from the program’s original title, Microsoft Installer, which has since changed to Windows Installer. MSI files are used for installation, storage, and removal of programs. The files are contained in a package, which is used with the program’s client-side installer service, an .EXE file, to open and install the program.

EXE: An executable is a file that contains a program - that is, a particular kind of file that is capable of being executed or run as a program in the computer. In a Disk Operating System or Windows operating system, an executable file usually has a file name extension of .bat, .com, or .exe.

Hardware information: Information on vendor, model, CPU, RAM, OS, Service packs, IP address, Last seen, Last User

Metering: Information on what programs are used, how often, how long, which device and which user.

Bovenstaande componenten zijn nodig voor licentiebeheer. Wil je iets zinnigs kunnen zeggen over software gebruik in je organisatie dan gebruik je een software discovery tool die deze componenten kan identificeren. Veel discovery tools kijken naar de MSI informatie. Wat geavanceerdere software discovery tools kijken ook naar EXE informatie. Wil je ook het software gebruik kunnen bepalen (metering) dan gebruik je een software discovery tool met een agent (die op elk te beheren device wordt geïnstalleerd). Een agent less tool kan namelijk geen metering.

Voor onze licentiebeheer en software asset management dienstverlening maken we bijvoorbeeld gebruik van inventory data die komt uit 1 of meerdere discovery tools die reeds in gebruik zijn bij een organisatie. Wil je een idee hebben van veel gebruikte discovery tools, kijk dan in ons audit connector overzicht.

Identificeren software gebruik met 1 tool?

Er zijn maar weinig software discovery tools die alle software over alle platformen in een organisatie kunnen identificeren. Dit is ook niet erg, omdat je met een basis tool in je Microsoft omgeving kan beginnen en vervolgens kan kijken welke tools je nodig hebt om je Data Center software in kaart te brengen. Hieronder een kort overzicht.

Veel organisaties zijn gestandaardiseerd op Microsoft, en hiervoor zijn vele discovery tools voorhanden. Dit varieert van free ware en gratis open source tools, tot commercieel verkrijgbare tools. In onze licentiebeheer activiteiten zien we bijvoorbeeld vaak Microsoft MAP Toolkit (gratis), Microsoft SCCM, Lansweeper (freeware tot 100 machines), LANDesk en Novell ZENworks. Het zijn oplossingen die vaak al gebruikt worden in de IT omgeving ten behoeve van software distributie, patch management, gebruikers beheer etc. Het mooie is dat deze oplossingen ook een software discovery component hebben en deze data prima gebruikt kan worden voor licentiebeheer en software asset management. Wij kunnen alle data uit deze tools in ieder geval importeren en schonen.

De Microsoft Windows Desktop en Datacenter omgevingen kunnen op deze manier dus goed in kaart worden gebracht. Gaan we vervolgens naar andere Data Center smaken zoals Oracle, SAP, VMware en IBM, dan hebben we andere tools nodig om tot de software inventory te komen. Ook hier zijn er diverse mogelijkheden. Open source, een commerciële tool of een door de software leverancier beschikbaar gestelde tool.

Wij zien dat organisaties vaak nog niet beschikken over een tool die ook in het Data Center het software gebruik volledig kan identificeren. Vaak heeft dit te maken met de weerstand om een client uit te rollen op servers, of het idee dat de aanwezige beheer omgevingen het software gebruik wel kan inventariseren. Ik wil in deze blog niet ingaan op alle technische aspecten van wat een discovery tool in het data center zou moeten kunnen, maar geef je graag mee dat er ook tools zijn die kosteloos door de leverancier worden aangereikt.

Hieronder een kort overzicht van software discovery oplossingen zoals wij die vaak tegenkomen en verwerken door het gebruik van een audit connector zoals bijvoorbeeld Microsoft SCCM en tools die door de software leverancier geleverd worden om software installaties inzichtelijk te maken.

Tools van de software leverancier (die in License Manager verwerkt kunnen worden):

 • SAP - SAP LAW (License Administration Workbench) You use the LAW to collect and consolidate license-relevant measurement data (users and engines) for the component systems and the central system (LAW system) in which LAW is run. This provides system administrators with a better overview, and the system measurement is simpler and also more reliable.
 • Oracle Technology products / E-Business Suite: - Oracle Scripts
 • IBM - ILMT (IBM License Metric Tool) IBM Passport Advantage clients determine their full and sub-capacity processor value units (PVU) licensing requirements.

Commerciële / kosteloze tools (die in License Manager verwerkt kunnen worden):

 • Microsoft omgevingen
 • VMWare
  • VMWare Vcenter Protect
  • VMWare Vcenter Server
  • Vcenter Operations Manager
 • Linux / Unix
  • SCCM

Microsoft System Center 2012 R2. We zien SCCM steeds vaker gebruik worden voor ITAM (IT Asset Management) in organisaties en de software inventory is goed bruikbaar voor de licentiebeheer oefening. Het mooie is dat ook het management van Mac’s en UNIX / Linux servers hieronder valt en dat ook deze software inventory gebruikt kan worden. Hier een kort overzicht.

UNIX/Linux Client:
The following UNIX and Linux versions are supported in this release.

 • AIX Version 5.3, 6.1, 7.1
 • Solaris Version 9, 10, 11
 • HP-UX Version 11iv2 , 11iv3
 • RHEL Version 4, 5, 6, 7
 • SLES Version 9, 10, 11, 12
 • CentOS Version 5, 6, 7
 • Debian Version 5, 6, 7
 • Ubuntu Version 10.04 LTS, 12.04 LTS, 14.04 LTS
 • Oracle Linux 5, 6

Mac Client:

 • The following Mac versions are supported in this release:
 • Mac OS X 10.6 (Snow Leopard)
 • Mac OS X 10.7 (Lion)
 • Mac OS X 10.8 (Mountain Lion)
 • Mac OS X 10.9 (Mavericks)
 • Mac OS X 10.10 (Yosemite)

Als je organisatie nog geen software discovery tool heeft en je op zoek gaat zullen er vele facetten zijn die je keuze zullen bepalen. De afgelopen tijd heb ik ervaren dat het in de organisatie nog vaak moeilijk is om budgetten hiervoor te krijgen en dan is het goed te weten dat je met al voorhanden zijnde of kosteloze tools eigenlijk al een hele goede basis hebt voor licentiebeheer.

Begin bijvoorbeeld eens met een “agent less” tool zodat je zonder het installeren van een discovery client, gelijk een idee hebt van de gebruikte software in je organisatie.

Microsoft MAP Toolkit of Lansweeper zijn hier uitermate geschikt voor. MAP Toolkit wordt bijvoorbeeld ook in bijna alle Microsoft licentie audits gebruikt.

 

Licentie en contract informatie

Uiteraard is het identificeren van de in gebruik zijnde software slechts 1 deel van de vergelijking. Om de licentie positie te bepalen zullen we licentie en contract informatie in de vergelijking moeten opnemen. Hierover meer in het blog “Het automatiseren van de ELP” waarin je ontdekt waarom een software discovery tool alleen niet volstaat om de Effectieve Licentie Positie en software compliance vast te stellen.

Help je mee?

Als je wilt delen welke discovery tool jij gebruikt in je organisatie, welke ervaringen je ermee hebt en hoe het je ondersteunt in je licentiebeheer activiteiten, dan hou ik me aanbevolen. We zijn namelijk altijd onze connectoren aan het updaten en uitbreiden en sluiten graag aan op tools die we mogelijk nog niet kennen.

About The Author

Ed Kost

Een software asset manager is iemand met verstand van software licenties en organisaties. Ik help mijn opdrachtgevers om software uitgaven financieel transparant te maken en verlagen. Ik werk veel voor grote opdrachtgevers. En steeds vaker ook voor opdrachtgevers die groot willen worden. Ik ben ruim 15 jaar actief in de wondere wereld van software licenties en software asset management.