IT asset management tools – Je huidige data is goud waard!

Een van de ingrediënten om de vergelijking tussen aanwezige software licenties en software installaties te maken is “inventory data”. Deze data wordt verkregen uit een software discovery tool, maar wordt vaak ook geleverd door een IT asset management (ITAM tool).

Software Asset Management tool leveranciers zullen hier niet vaak over beginnen omdat ze een eigen software discovery agent hebben. Deze sluit dan mooi aan op de verdere oplossing die ze leveren.

Het betekent dan wel dat deze SAM tool leveranciers van je verwachten dat je naast je huidige ITAM tool, nog een agent op devices in je netwerk moet installeren.

Kan dit dan anders?

Het mooie van ITAM tools is dat vele prima kunnen voorzien in de benodige  “inventory data” voor licentiebeheer en Software Asset Management.

Dit betekent dat je geen extra agent hoeft te installeren om straks iets zinnigs over je software licentie positie te rapporteren.

Waarom dan nog een licentie management tool?

De letters IT van de afkorting “ITAM” zeggen het eigenlijk al. ITAM tools voorzien in heel veel relevante informatie rondom IT assets maar zijn niet uitgerust om inventory data te schonen en reconsilieren tegen software licentie informatie. Daarnaast hebben veel software discovery tools en ITAM tools maar beperkte mogelijkheden van software herkenning door het ontbreken van een goede software herkenning bibliotheek.

Zo kun je geen eenduidige “inventory” of “device” rapportages creëren voor de in gebruik zijnde software.

Je huidige data is goud waard!

Door de inventory data uit de ITAM tool in een licentie management tool te verwerken wordt het mogelijk om een licentie analyse te doen, downgrade calculaties te doen of andere complexe operaties zoals data cleanse, categoriseren en normaliseren zodat de Effectieve Licentie Positie gemaakt kan worden.

Zo hoef je dus geen maanden lange installatie van agents op je netwerk uit te voeren en kun je als je ITAM tool goed geconfigureerd is, al vanaf dag 1 beschikken over relevante informatie voor licentiebeheer en software asset management activiteiten.

Kijk hier voor een overzicht van veel gebruikte software discovery en ITAM tools.

About The Author

Ed Kost

Een software asset manager is iemand met verstand van software licenties en organisaties. Ik help mijn opdrachtgevers om software uitgaven financieel transparant te maken en verlagen. Ik werk veel voor grote opdrachtgevers. En steeds vaker ook voor opdrachtgevers die groot willen worden. Ik ben ruim 15 jaar actief in de wondere wereld van software licenties en software asset management.