2 ingrediënten om tot de Effectieve Licentie Positie te komen
- Software inventory data
- Licentie / contract informatie
Wil je iets zinnigs zeggen over je software licentie positie, dan moet je software installaties af zetten tegen aanwezige software licenties.
Waarom is dit nu zo lastig?
Wanneer organisaties beschikken over volume licentie contracten, is het installeren van software niet meer gebonden aan het invoeren van een licentie sleutel per geïnstalleerd product. Dit maakt het voor organisaties zonder software discovery tool(s) moeilijk om vast te stellen hoeveel installaties van een bepaald product er zijn.
Eigenlijk wil je dus controle over de Software Consumptie, Licenties en Licentie veranderingen.
Het spanningsveld van licentiebeheer ziet er dan als volgt uit:
Eigendom, wat is er geïnstalleerd en de mogelijkheid om (ongelimiteerd) te downloaden / installeren.
Als je bovenstaande beredeneert, kun je concluderen dat je er met alleen een software discovery tool niet bent.
License Management tool
Om licentiebeheer en software asset management te automatiseren heb je naast een software discovery tool een ‘license management’ tool nodig.
Een software discovery tool kan namelijk geen calculaties uitvoeren om een licentie analyse te doen, of om bijvoorbeeld downgrade calculaties te doen. Dit komt omdat je in een software discovery tool geen licentie en contract informatie kan ingeven!
We hebben een license management tool nodig die:
Eenduidige”inventory” of “device” rapportages kan creëren. Een licentie analyse kan doen, downgrade calculaties kan doen of andere complexe operaties uit kan voeren zoals data cleanse, categoriseren en normaliseren zodat de Effectieve Licentie Positie (ELP) berekend en gemaakt kan worden.
De ELP
De ELP is een overzicht van:
- Wat is er geïnstalleerd (machine naam, software titel, versie, aantal processoren, fysiek of virtueel, toegang tot applicaties)
- Entitlement (overzicht van licenties van de leverancier, inclusief OEM en FPP licenties)
Het geeft een meer gedetailleerd overzicht dan een “compliance” rapport omdat je nu niet alleen de delta tussen geïnstalleerd / entitlement ziet, maar juist hoe je licenties geconsumeerd worden en in welke (virtuele) omgeving (desktop, servers) door het toepassen van alle relevantie licentie regels rekening houdend met downgrades/upgrades, software assurance en virtualisatie rechten.
Waarom is de ELP zo belangrijk?
De ELP is belangrijk omdat er precies inzichtelijk wordt gemaakt hoe licenties geconsumeerd worden. Daarnaast is het een overzicht dat tijdens software licentie audits door een auditor wordt opgesteld. Hieraan ontleend de auditor vervolgens de informatie om de compliance positie vast te stellen. Als je continu over de ELP kan beschikken, ben je de auditor een stap voor. Immers je kan op elk moment bijsturen.
Je zult met me eens zijn dat wanneer je dit mogelijk wilt maken, je niet alleen met een software discovery tool kan werken, maar ook een licentie management tool nodig hebt. Zo ben je in staat om de ELP te automatiseren en heb je voor alle software leveranciers controle.
Automatiseer de ELP!
Organisaties die in staat zijn om de ELP te automatiseren gaan ‘scoren met licentiebeheer’ en waanzinnig veel geld besparen door de voordelen van het automatiseren van licentiebeheer en software asset management te benutten:
- Geen onnodige verassingen tijdens software leveranciers audits
- Controle over de licentie consumptie
- Inzicht tot het beter gebruik van je software en inzetten van je software licenties (ook in de Cloud)
- Rapport ten behoeve van een (Microsoft) true up
- Identificeren software compliance risico’s
- Inzicht in het ten gelde maken van overtollige software licenties
Meer weten over de rol van een ‘license management’ tool?
Lees er meer over in het gratis e-book ‘licentiebeheer en software asset management automatiseren in 4 stappen’.
Of bekijk het e-book met 22 tips om een software leveranciers audit te overleven!
Recente reacties