Van Software Asset Management naar IT Asset Management (SAM en ITAM)

“Kansen voor CMDB en ITSM oplossingen “

Software Asset Management stelt je organisatie in staat om controle uit te oefenen over geïnstalleerde software en aanwezige licenties en contracten zodat je organisatie inzicht heeft in compliance, maar belangrijker nog, stuur informatie geeft om de kosten aan software te controleren en met behulp van licentie optimalisatie de uitgaven aan software aanzienlijk te verlagen.

Maar hoe zit het met alle overige informatie die een software asset management oplossing kan genereren?

Immers, wil je iets zeggen over de software licentie positie, dan moet je weten op welke systemen de software draait.

Is IT asset management belangrijk voor je organisatie?
Wil je iets zinnigs kunnen zeggen over de licentie positie in de organisatie en kunnen beschikken over ITAM informatie? Een goede software asset management tool kan voorzien in relevante informatie en deze delen!

De beperkingen van het CMDB

Veel CMDB’s, al dan niet onderdeel van een ITSM (IT Service Management) oplossing hebben geen software discovery component. Als deze er wel is, heb je vervolgens de uitdaging of deze de juiste software herkenning kan realiseren door schonen tegen een standaard licentie eigenschappen database, en als dat kan, heb je alleen 1 deel van de vergelijking, namelijk wat er geïnstalleerd is.

Met een software discovery oplossing, CMDB of ITSM oplossing alleen kom je er niet als je iets wilt zeggen over de software licentie positie. Er is namelijk geen mogelijkheid om eenduidige “inventory” of “device” rapportages te creëren.

Daarnaast hebben ze niet de mogelijkheid om een licentie analyse te doen, downgrade calculaties te maken of andere complexe operaties zoals data cleanse, categoriseren en normaliseren zodat de ELP (Effectieve Licentie Positie) bepaald kan worden.

De oplossing

Een software discovery tool levert naast geïnstalleerde software ook informatie op over de hardware (Device naam, CPU, Cores, Memory, OS, etc.) De gevonden data wordt in een license management tool geschoond tegen een software bibliotheek en daarmee heb je informatie die zeer goed bruikbaar is in het CMDB, Service Desk oplossing of andere configuratie systemen die deze schone informatie zo goed kunnen gebruiken.

Een software asset management oplossing moet in mijn optiek daarom ook kunnen voorzien in deze informatie en deze door kunnen geven aan bovenstaande systemen zodat het mes snijdt aan 2 kanten.

“En inzicht in de software licentie positie en inzicht in de specificaties van je hardware.”

Zo weet je van elke CI (configuration item) wat het is, wat en hoe de specificaties eruit zien en wat er op draait zodat je informatie hebt die je helpt om geïnformeerde beslissingen te nemen.

Het delen van deze informatie kan via een API en deze hebben we sinds kort beschikbaar! 

Deel schone data met een CMDB, ITSM of helpdesk applicatie. Onze API deelt de juiste inzichten over de IT omgeving met elke applicatie.

De API kan met en zonder License Manager gebruikt worden en deelt onder andere de volgende informatie in JSON formaat:

• Business Units
• Compliance
• Leveranciers
• Producten
• Geïnstalleerde Software
• Assets
• Devices

 

About The Author

Ed Kost

Een software asset manager is iemand met verstand van software licenties en organisaties. Ik help mijn opdrachtgevers om software uitgaven financieel transparant te maken en verlagen. Ik werk veel voor grote opdrachtgevers. En steeds vaker ook voor opdrachtgevers die groot willen worden. Ik ben ruim 15 jaar actief in de wondere wereld van software licenties en software asset management.